Uprawa pomidorów w ogrodzie wymaga uwagi, cierpliwości i odpowiedniej wiedzy. Chcesz cieszyć się obfitymi plonami? W takim razie musisz zadbać o odpowiednie warunki glebowe, wyznaczyć dobrze nasłonecznione stanowisko i zadbać o regularne podlewanie. Na szczęście nie wszystkie odmiany pomidorów są wymagające i mogą sprawiać problemy początkującemu ogrodnikowi. Zobacz, od czego zacząć swoją przygodę z uprawą, aby cieszyć się obfitymi plonami nawet po popełnieniu kilku drobnych błędów.
Pomidor Malinowy „Olbrzym” – idealny dla początkujących
To polska, silnie rosnąca, odmiana, która potrzebuje mocnych podpór do prawidłowego wzrostu. Pomidory malinowe „Olbrzym” są wysiewane na koniec marca i w pierwszej połowie kwietnia – kiedy osiągną ok. 5 cm wzrostu można je przesadzić do pojedynczych doniczek.
Termin sadzenia do gruntu przypada na końcówkę maja i początek czerwca, natomiast zbiór odbywa się pod koniec lata i na początku jesieni. Pomidory tej odmiany są bardzo duże, mięsiste i aromatyczne – nie mają kwaskowatego posmaku, a ich miąższ jest średniosłodki.
Kiedy owoce są bardzo dojrzałe, wręcz rozpływają się w ustach. Początkujący ogrodnicy zazwyczaj nie mają problemów z uprawą, niemniej trzeba pamiętać, że „Olbrzym” ma bardzo duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, dlatego nawóz mineralny powinien być stosowany średnio raz w tygodniu. A jak wygląda kwestia chorób? Pomidory rosnące pod zadaszeniem, których liście nie są narażone na zawilgocenie, chorują rzadko. Sama odmiana nie wykazuje tendencji do łapania infekcji.
Więcej na tenat ciekawych odmian pomidorów malinowych można przeczytać tutaj: Pomidory malinowe – jak uprawiać i jakie odmiany wybrać?.
Malinowy Ożarowski – pyszna i soczysta odmiana
Pomidor Malinowy Ożarowski to wyjątkowa odmiana amatorska, która wyróżnia się intensywnym czerwono-malinowym zabarwieniem oraz gładką i połyskującą skórką. Owoce tej jednorocznej odmiany zbiera się w lipcu. Rośliny są dość wysokie, a ze względu na wiotkie łodygi wymagają podpór – najlepiej uprawiać je przy palikach. Malinowy Ożarowski należy uprawiać w rozstawie 60×40 cm.
Chociaż jest mniej odporny na niskie temperatury (rozwój rośliny zahamowuje przy temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza), bardzo dobrze rośnie w ciepłym, nasłonecznionym stanowisku. Gleba powinna być próchnicza, przepuszczalna i lekka, co umożliwi swobodny rozrost rozległego systemu korzeniowego.
Pomidor gruntowy „Jawor” – do przetworów i na surowo
To wczesna odmiana, która bardzo dobrze sprawdza się w uprawach gruntowych. Wytwarza duże, soczyste owoce o wyśmienitym smaku, które można spożywać na surowo lub wykorzystać do produkcji przetworów. „Jawor” jest rośliną jednoroczną, która osiąga do 150 cm wysokości. Owoce są średniej wielkości i ważą ok. 100 g – są okrągłe, jędrne i odporne na pękanie. Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu pod osłonami, a plony można zbierać od lipca do sierpnia. Odmiana nie nadaje się do uprawy w miejscach, gdzie występują przymrozki. Roślina wymaga rozstawy 40-60 cm na 30-40 cm, a do jej uprawy najlepiej nadają się gleby bogate w składniki pokarmowe, przepuszczalne, wilgotne i lekko kwaśne. Dzięki krzaczastemu pokrojowi nie wymaga palikowania ani cięcia.